Newsletter
Postulez maintenant

Meet and Code 2023 ervaring: Stichting CodeKlas

Terugblik van Stichting CodeKlas op de Meet and Code-editie van 2023.



Stichting CodeKlas is een van de organisaties die heeft deelgenomen aan de editie 2023 van Meet and Code. Terugblik op hun ervaring en hun twee gesubsidieerde projecten.

Een woord over Stichting CodeKlas

Via hun vernieuwde platform wil Stichting CodeKlas leraren blijven inspireren en motiveren om met computational thinking aan de slag te gaan. Dat willen ze op een laagdrempelige en praktische manier doen. Leren programmeren lijkt een hype te worden. Er is een groot aanbod aan hardware, software en trainingen om kinderen te leren programmeren. De intentie en kwaliteit van deze producten en diensten is wisselend. Veel leraren en bestuurders zien door de bomen het bos niet meer.

Ze willen een onafhankelijk, innovatief en duurzaam platform bieden voor het onderwijs door het onderwijs. Op dit platform vindt men inspirerende lesvoorbeelden die direct in de praktijk te gebruiken zijn. Daarnaast onafhankelijke recensies van hard- en software en challenges waarmee kinderen zelfstandig keuzes kunnen maken in wat zij graag willen leren wanneer het om digitale vaardigheden gaat.

Ontdek hun project hier.

Let's Play & Learn

Let's Play & Learn is een vakantieschoolprogramma dat zich richt op kansengelijkheid. Het is ontstaan in de zomer van 2020 toen er door Covid heel veel activiteiten niet door konden gaan en sommige kinderen alleen maar thuis waren. Dat kan best leuk zijn maar niet als je al een ingewikkelde thuissituatie hebt.

Het programma draait sinds de zomer van 2020 vijf keer per jaar (iedere vakantieperiode) en biedt een aanbod aan totaal ongeveer 150 leerlingen met een uitdagende thuissituatie, een NT2-achtergrond of een leerachterstand. 

Omdat de herfsteditie van Let's Play & Learn in de Europese Codeweek valt ontstond het plan om de activiteiten rondom het thema robots vorm te geven. Ze werkten met creatieve werkvormen, woordenschat en spel maar natuurlijk vooral rondom de beginselen van het leren programmeren.

Ze hadden in hun assortiment o.a. Bluebot, Cubetto, Ozobot en Otibot. De kinderen werkten in een circuit met vier workshops. Voor de onderbouw organiserden ze dat de kinderen hun eigen robotrijbewijs kunnen halen. Voor de bovenbouw werkten ze aan het programmeren in Scratch.

Meer informatie hier over het project.

CodeCircus micro:bit

Op basisschool 't Talent in Schijndel is een groep nieuwkomerskinderen. Dit zijn kinderen die korter dan een jaar in Nederland zijn. Zij krijgen een jaar lang extra onderdompeling in de Nederlandse taal en cultuur. Daarna stromen zij door naar reguliere scholen. 

Stichting CodeKlas bood deze leerlingen een basisaanbod werken met de micro:bit waarin zij kennis maken met de mogelijkheden van deze microcomputer zoals sensoren, geluid en variabelen. Zij maken kennis met opnieuw een nieuwe taal, namelijk een universele programmeertaal (blokcode).

Ze hebben een waarzegspel gemaakt waarbij ze gebruik maken van de mogelijkheid om variabelen in te zetten. Je schudt met de micro:bit en er verschijnt een van de vooraf door hen zelf geprogrammeerde variabelen.

Na instructie over de micro:bit door een ervaren docent gingen de kinderen zelf aan de slag. Als ze een product hebben gemaakt demonstreren ze deze aan elkaar voor feedback.

Omdat taal lastig is wordt gezorgd voor veel visueel materiaal ter ondersteuning. De Makecode omgeving waar ze gebruik van maken is in diverse talen in te stellen. De gebruikte materialen worden ter beschikking gesteld aan de groep (micro:bits en lesmateriaal).

Zie meer informatie hier over het project.