Meet and Code Award 2019


2019 verleihen wir zum zweiten Mal den Meet and Code Award an besonders gelungene Veranstaltungsideen. Durch das Hervorheben dieser Best-Practice-Beispiele möchten wir auch andere in noch größerem Maße zu neuen Ideen anregen. Denn digitale Bildung geht uns alle an. Und nur, wenn wir alle zusammenarbeiten, können sich Dinge verändern. Wir suchen die besten Ideen in vier Kategorien sowie einen Publikumsfavoriten.


Категории на награди

Четирите категории на Наградата Meet and Code за 2019 се во линија со Целите за одржлив развој (ЦОР). Meet and Code е во потрага по настани кои придонесуваат кон тие цели и ги комбинираат со идејата за ИТ и кодирање.

Girls do IT! (Девојки во ИТ!)

Темата за еднакви можности и родова еднаквост има важна улога во денешното општество. Оваа категорија награди има за цел да го затвори родовиот јаз во ИТ и кодирањето. Ние сме во потрага по креативни настани кои ги рушат родовите стереотипи и ги оснажуваат девојчињата да кодираат. Примери за настани во оваа категорија би биле “Robotics for girls” или “Code like a girl with Snap!”.

Diversity (Разновидност)

Животот е разновидност. Само разновиден и инклузивен свет може да ја обезбеди нашата иднина. Во категоријата Разновидност ги бараме најдобрите идеи за настани кои ќе ги инспирираат децата и младите. Не само за ИТ и кодирање, туку и за свет со еднакви можности и почитување Со ова, ние мислиме на разновидност кај културна, религиозна и етничка заднина, возраст, род, сексуална ориентација родов идентитет или родово изразување, ментални и физички можности и различни услови за живеење и работење. Настаните на Meet and Code од оваа категорија помагаат да се намалат нееднаквостите и да се промовира ЦОР10. На пример, тие би можече да ги адресираат малолетните затвореници или да се фокусираат на користењето ИТ од страна на лица со пречки во видот и слухот.

Code for the Planet (Кодирај за планетата)

Земјата и нејзината животна средина претставува нежен и сложен систем кој има потреба од грижа. Настаните во оваа категорија комбинираат кодирање и дејствија за планетата. Фокусот треба да биде ставен на тековните прашања и тешкотии поврзани со животната средина со цел да се подигне свеста на младите за овие теми. Сите настани по кодирање кои го подобруваат образованието за климатските промени преку подигање на свеста за оваа тема се вреден придонес кон ЦОР 13. На пример, настаните во оваа категорија може да се однесуваат на мерење на загадувањето на воздухот или алатки за енергетска ефикасност.

Code for your community (Кодирај за твојата заедница)

Локалната заедница е сигурносна мрежа за луѓето кои живеат во неа. Настаните од оваа категорија ги земаат предвид локалните аспекти и обичаи и посветуваат внимание на потребите кои се специфични за заедницата. Настаните треба да спојат луѓе со исти цели, интереси и соседства преку страста да се „собираат и кодираат“ (“meet and code”)! На пример, настаните во оваа категорија би можеле да работат на платформа за Вашето соседство.

Announcement October 17, 2019

It is with great regret that we have to suspend this year’s Public Choice Award. After carefully checking all entries and votes, we discovered that several organizations had used bots to generate votes. This does not correspond to our understanding of fair competition and undermines our objective with this category –to invite everyone to show support for great coding initiatives in our communities.

We thank every organization and individual that participated in the Public Choice Award with honesty and integrity. However, we trust you understand that under these circumstances there is no way we can ensure fair competition.

The Meet and Code Award will still award the best events in any of our four other Meet and Code 2019 categories – Girls do IT!, Diversity, Code for the Planet, and Community. The winners in each category will be selected by a jury.

Your Meet and Code TeamБи сакале ли да учествувате во Наградата Meet and Code 2019?

Чекор 1: Регистрација

Може да одберете дали ќе учествувате на Наградата Meet and Code 2019 при регистрирањето на настанот. Ве молиме одберете дали ќе учествувате во јавното гласање или дополнително изберете една од категориите која најмногу одговара на Вашиот настан.

Чекор 2: Јавно гласање

Подигнете ја свеста за Вашиот настан на Meet and Code event и добијте најмногу гласови за да победите на јавното гласање! Почнувајќи од 16 септември па сè до 20 октомври до крајот на денот може да се гласа за секој настан на Meet and Code на веб-страницата за настани на Meet and Code. Организациите ќе собираат гласови со тоа што луѓето ќе гласаат за нивниот настан. За да се брои гласот потребно е да се внесе и потврди адреса на е-пошта. Со една адреса на е-пошта може да се гласа само еднаш.

Со цел да се подигне свеста за настанот и да се охрабрат луѓето да гласаат за одреден настан, тие може да се споделуваат на друштвените медиуми.

НАЈДОБРИТЕ 10 настани од сите земји учеснички ќе бидат прикажани на веб-страницата на Meet and Code за време на гласањето. Најдобрите 3 ќе бидат поканети на Наградниот викенд а победникот ќе добие парична награда.

Чекор 3: Селекција од страна на жирито

Жирито внимателно ќе ги одбере трите финалисти, вклучително и победниците, од четирите категории според соодветните критериуми. Финалистите ќе бидат известени по електронски пат а резултатите ќе бидат објавени на веб-страницата. Победниците на категориите ќе бидат објавени за време на Наградниот викенд.

Покана за Наградниот викенд на Meet and Code и паричната награда

Најдобрите 3 настани од секоја категорија како и најдобрите 3 настани според јавното гласање се финалистите на Наградата Meet and Code 2019. Двајца претставници на непрофитната организација која ги организираше настаните на финалистите ќе бидат поканети на Наградниот викенд. Наградниот викенд ќе се одржи на почетокот на 2020 во Европа

Секој од петте победнички настани ќе добие парична награда во износ од 2.000 €.

Комисија

Ciarán Cannon

Minister of State at the Department of Foreign Affairs and Trade, Ireland

Ciarán Cannon is Minister of State at the Department of Foreign Affairs and Trade with special responsibility for the Diaspora and International Development. He is formerly the Minister for Training & Skills at the Department of Education & Skills. He was first elected to Dáil Eireann in February 2011.

Ciarán is also a strong advocate for the use of technology in education and is a co-founder of Excited - The Digital Learning Movement. He worked closely with teachers and industry leaders in Ireland to make the case for the introduction of computer science as a subject in Irish schools. In 2019 he was appointed one of seven global UNICEF Generation U Champions.

Ciarán was born in Kiltullagh, Athenry and he lives there with his wife Niamh and son Evan. He is an award winning musician and songwriter and some of his work has been performed by the RTE Concert Orchestra. He is also an avid cyclist and advocate for the development of sustainable cities.

Carola Carazzone

Secretary General of Assifero

Carola is the Secretary General of Assifero, the Italian national membership of grant-making associations. She is also a human rights lawyer and has worked extensively with Italian rights-based NGOs. In 2002, she established a Human Rights Coordination Office for Volontariato Internazionale per lo Sviluppo and in 2011 became the first woman elected as its President. She has also served as a member of the Executive Board of the worldwide network of the Salesian of Don Bosco development NGOs, and as spokesperson of a network of 88 Italian human rights NGOs leading international and national advocacy.

Mark Jenkins

Winner of the Meet and Code Award 2018, Category Innovation, UK

Mark Jenkins leads a 3D printing class focused on building a 3D printer for the 10-24 age group. This class won Meet and Code 2018 in the innovation category. Since then, it has expanded to cover general technology topics and presenting skills. He is a recent graduate of Edinburgh University, finishing with a first class masters in computer science with honours. For his thesis, he performed a two year research project on improving the performance of parallel programs.

Alexandra van der Ploeg

Head of Corporate Social Responsibility, SAP SE

Alexandra van der Ploeg is Head of Corporate Social Responsibility at SAP globally. Alexandra is responsible for setting the strategic direction of CSR focused on bringing to life SAP’s higher purpose of “helping the world run better and improving people’s lives” through strategic partnerships and programs that deliver sustainable social impact and long-term business value. In this function, she also oversees corporate giving, volunteerism and the development of multi-stakeholder partnerships for which Alexandra has a particular passion.

Alexandra joined SAP in 1999. She started with SAP Switzerland in charge of management development and over the course of the next ten years held various managerial positions in Human Resources. Moving into the CSR organization in 2010, Alexandra developed and managed various global CSR programs, such as building an infrastructure for social business in Haiti and the development of a range of pro-bono volunteering program, e.g. the SAP Social Sabbatical Portfolio. Alexandra also serves on the advisory council of IMPACT 2030 and is part of the Leadership Council of the Realized Worth Institute. She holds an MBA from Henley Business School in Great Britain.

Anna Sienicka

Vice President of TechSoup Europe, Warsaw

Anna Sienicka is responsible for the strategic direction of TechSoup in Europe. She leads the development of the TechSoup Europe Network. The network consists of 24 capacity-building organisations who are active in 44 countries serving over 400,000 registered NGOs providing over a billion euros of savings to the sector since inception. Her responsibilities include playing the central role in developing and scaling socially oriented technology solutions throughout the network and region.

Hartmut Thomsen

President Middle & Eastern Europe, SAP SE

Hartmut Thomsen is President of Middle and Eastern Europe (MEE). He is responsible for all sales, operations and development of the business in this region, containing the Market Units Germany, Switzerland, CEE (including Austria) and CIS. He reports to Adaire Fox-Martin, member of the Executive Board of SAP SE, Global Customer Operations.

Thomsen is a well-established executive in the market having most recently worked as SAP’s MEE Chief Operating Officer & Head of Cloud and prior to that as Managing Director of SAP Germany from 2012 to 2016. Thomsen joined SAP in 2011 heading up Financial Services and Public Services for SAP Germany. Prior to joining SAP, Hartmut Thomsen held numerous leadership positions at various companies including IBM and Oracle.

Hartmut Thomsen, born in Elmshorn, Germany in 1971, holds a diploma in Economics and Business Administration from the Johann-Wolfgang-Goethe-University in Frankfurt/Main. He is married and has three children.

Осврт на Наградата Meet and Code 2019Победници на наградата Meet and Code 2018


Категориај Шутирај и програмирај

Asociata Pro Teodor Murasanu, Romania

For their project
“Scratch and… Gooal!”

Категорија Иновација

Globe Community Library at Stokesley, UK

For their project
“Build our own 3D printer”

Категориај Разновидност

Charitable Foundation “Veteran”, Ukraine

For their project
Master class “Profession of a programmer – a step into the future”

Финалисти на наградата Meet and Code 2018

Повеќе од 700 настани учествуваа во Наградата Meet and Code 2018 во три категории на награди. Жирито избра 15 извонредни настани како финалисти. Двајца претставници од секоја организација се поканети на Наградниот викенд во седиштето на САП во Валдорф. Покрај тоа, добитникот на првото место на секоја категорија ќе биде објавен во Валдорф и ќе добие награда од 2.500 евра.


Финалисти на наградата Meet and Code 2018 се:


Категориај Разновидност
Организација Настан Земја
Alr - Associazione Lorenzo Risolo Let's have fun with HTML Италија
Association for people with disabilities Integration Open classes for children with vision and hearing disorder Русија
Charitable Foundation "VETERAN" Master class «Profession of a programmer - a step into the future» Украина
Connect o.z. Creativity in each of us Словачка
Фондация "Яника" Girls in the Code Булгарија
Категорија Иновација
Организација Настан Земја
Association Noosphere 3D-modelling course for high-school pupils “Generation 3D” Украина
Modelarski centar Kutina 3D design of robotic arm in Fusion-360, production and programming Хрватска
Stadtbibliothek Linz Hello World Австрија
The Globe Community Library at Stokesley Build our own 3D Printer Обединето Кралство
The Ural Club of New Trends in Education The Hackathon on computer vision and self-driving cars Русија
Категориај Шутирај и програмирај
Организација Настан Земја
"Children's and youth association - STEP" Public foundation Week of programming and football Казахстан
Asociatia Pro Teodor Murasanu Scratch and... Goooal! Романија
Junior MIAGE Concept The Stadium Code Франција
Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży "Rozwiń skrzydła" LIGA MINDSTORMS Полска
Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Podstawowej w Dębem Wielkim "Szkoła z uśmiechem" Kodełkowo Полска