E-novičke

AMyZONE

Qendra per Edukim dhe Mesim Inovativ - STEMLab

Opis AMyZONE ќе се спроведува во соработка со противпожарната единица во Тетово, составена од 25 ученици од основно училиште од различна возраст, етничка припадност и пол. Настанот ќе се одржи во неколку фази:
Фаза 1: ИДЕА: Пожарникарите ќе дадат краток вовед за тешкотиите во идентификувањето, евакуацијата на луѓето и гаснењето на пожарите на тешки достапни места.
Фаза 2: ДИСКУСИЈА. Претставникот на STEMLab ги објаснува можностите што модерната технологија ги нуди за овој проблем: сензори, кодирање, роботика и дронови.
Фаза 3: КОДИРЊЕ: На учениците поделени во 5 групи им се објаснува процесот на BLOCK-BASED-CODING и тие започнуваат да развиваат стратегии за решавање на проблемот со употреба на РОБОТ и ДРОН.
Фаза 4: ПРАКТИЧНА АРБОТА: Учениците практично ги тестираат своите програми.
Фаза 5: ЗАВРШУВА: Сите разговараме за тоа како модерната технологија може да ги реши проблемите во модерното време со помош на новата технологија.Lokacija

Starostna skupina 10 - 15

Težavnost

Vrsta Offline-dogodek

Datum 13.10.2019    13:30 - 15:30

Naslov Противпожарна служба, ул.Видое Смилевски Бато бб, Тетово
1200 Тетово

Maksimalno število udeležencev 24 Želite sodelovati? Prosimo obrnite se na vašo kontaktno osebo.

Udeležba je brezplačna.
Nagrada Meet and Code Code for the planet (Kodiraj za naš planet)

Kontakt Qendra per Edukim dhe Mesim Inovativ - STEMLab Spletna stran: www.stemlab.org.mk
Elektronski naslov kontaktne osebe: info@stemlab.org.mk

Delite na socialnih omrežjih