Newsletter
Candidati ora

Meet and Code se vraća već šestu godinu

Da li Vam je potreban grant kako biste organizovali Meet and Code događaj? Sada je vrijeme da se prijavite.

#MeetandCode #DigitalSkills #DigitalImpact
07.06.2022

Pozivamo sve nevladine organizacije! S ponosom najavljujemo da, nakon dvije godine virtuelnih i hibridnih događaja, ove godine ponovno uvodimo radionice uživo! Jedva čekamo da vidimo saradnju, zajednicu i nove prijatelje stečene kao rezultat prethodnih događaja.

Pri tome, dobrodošli ste da budete domaćini virtuelnih i hibridnih događaja. Na vama ćemo prepustiti da odlučite koji vam format najviše odgovara, no sada je vrijeme da se prijavite za grant do 500 eura za vaše događaje.

Aplicirajte za grant!

Šta je drukčije ove godine?

Naš cilj je da nastavimo osnaživati mlade ljude sa digitalnim vještinama, i to podržavajući na stotine coding događaja koje organiziraju neprofitne organizacije.

Ove godine moramo restrukturirati program kako bismo osigurali njegovu dugovječnost i održivost i odgovor na trenutnu socio-ekonomsku klimu. Izdanje za 2022. će pružiti grantove prihvatljivim nevladinim organizacijama u sljedećim zemljama: Austrija, Bosna i Hercegovina​, Bugarska​, Hrvatska​, Češka, Francuska, Njemačka​, Mađarska​, Irska, Italija, Kazahstan, Moldavija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švicarska, Ukrajina, i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Događaji i radionice će se i dalje fokusirati na kodiranje ili digitalne vještine za mlade i ostat će besplatni za učesnike.

Kako podržavamo ciljeve održivosti Ujedinjenih nacija, osim što pružamo kvalitetno obrazovanje?
U Meet and Code-u vjerujemo da društvo koje se mijenja, kao i prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju, zahtijevaju solidne digitalne vještine. Jačanje digitalnih vještina na svim nivoima pomaže povećanju rasta i inovacija; ono gradi pravednije, kohezivnije, održivije, i inkluzivnije društvo. Svi ovi aspekti su dio ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG).

2015. godine, države članice Ujedinjenih naroda usvojile su 2030 Agendu za održivi razvoj, koja pruža zajednički plan za mir i prosperitet za ljude i planetu, sada i u budućnosti. Agenda se zasniva na 17 SDG-eva koji ističu da okončanje siromaštva i ostale neimaštine mora ići ruku pod ruku sa strategijama koje unapređuju zdravlje i obrazovanje, smanjuju nejednakost i podstiču ekonomski rast – a sve to uz borbu protiv klimatskih promjena.

U prošlim izdanjima, događaji su mogli biti usklađeni sa sljedećim SDG-ima:

  • Girls do IT! (SDG 5 – Rodna ravnopravnost),
  • Community (SDG 11 – Održivi gradovi i zajednice),
  • Diversity (SDG 10 – Smanjena nejednakost),
  • Code for the Planet (SDG 13 – Climate Action),
  • Code for Europe (SDG 17 – Partnerstvo za ciljeve).
Ove godine pozivamo nevladine organizacije da istraže ove, a moguće i druge ciljeve održivog razvoja, za koje bi željeli pronaći rješenja na svojim događajima. Kompletnu listu možete pronaći ovdje.

Vremenski okvir za 2022. godinu:
  • Podnošenje prijedloga za događaje: 8. juni –  14. septembar 2022.
  • Održavanje događaja: 1. septembar – 31. oktobar 2022.
Meet and Code ostaje usklađen sa EU Code Week-om, koji se održava od 8. do 23. oktobra 2022. godine.

Aplicirajte sada!

Pročitajte više o uslovima učešća: meet-and-code.org/gb/en/conditions-of-participation